Kartalkaya katliamı bilirkişi raporu: Müşterileri uyandırmadan arabalara koşmuşlar
Kartalkaya katliamı bilirkişi raporuna göre, otel görevlileri yangının başında insanları uyandırmadan arabaları kurtarmaya çalıştı ve otopark kapısının açılması yangını büyümesine neden oldu.

Fotoğraf: DHA
Kartalkaya katliamına ilişkin bilirkişi raporu yaşanan ihmaller ortaya koydu. Oteldeki görevlilerin yangını haber aldıktan sonra otoparka koşarak arabaları kurtarmaya çalıştığı tespit edildi. Raporda 12 dakika boyunca kimsenin uyandırılmadığı, bu süre zarfında herkesin otelden çıkmasının mümkün olabileceği vurgulandı. Raporda ayrıca zorla açılan otopark kapısının yangının söndürülmesinin önüne geçtiği bildirildi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki yaşanan katliamda 78 kişi hayatını kaybetmişti. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 31 kişi gözaltına alınmış, aralarında otelin sahibi Halit Ergül, genel müdürü Emir Aras, itfaiyeden sorumlu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun'un da bulunduğu 22 kişi tutuklanmış, 8'i adli kontrolle olmak üzere 9 kişi serbest bırakılmıştı.
Oksijen'den Esen Dolma'nın haberine göre raporda ihmaller zincirleri teker teker sıralandı. Otoparktaki araçları kurtarmak için kapının açılması sonucu facianın büyüdüğü tespit edildi. Bu anlar kamera kayıtları ile de kanıtlandı.
Otoparka koşmuşlar!
Raporda yangının saat 03.17’de çıktığı, otoparkın kapısının ise zor kullanılarak 03.29’da açıldığı ifade edildi. Yangın esnasında araba kurtarma derdine düşüldüğü ve 12 dakika boyunca kimsenin uyandırılmadığı görüldü.
Rapora göre, personeller kapalı otoparktan araçları dışarı çıkarmak için ana giriş kapısını bir araya gelerek zorla açtı.
Raporda açılan kapının teknik açıdan yangının gelişimini hızlandırdığı şöyle vurgulandı: "Sadece kendileri çıkmak için kapıyı aralamaları bile yeterli olacakken, araçlarını çıkarabilmek için kapıyı tam açmaları sonucunda dışarıdan soğuk (0 °C ve 1.29 kg/m³ ) ve iç bölgede yanma gazlarına (700 °C ve 0.36 kg/m³ ) göre çok daha yoğun olan havanın yangın alanına taşınımına ve oksijen kaynağının sürekliliğine neden olmuştur."
“Herkes kurtulabilirdi”
Raporda, resepsiyon görevlisinin yangını haber almasından sonra "altın zaman" olarak nitelendirilen 10 dakikayı kullanamadığı, minimum standartları sağlayan (yangın uyarı sistemi, ikaz düzeneği ve yangın merdivenleri) bir otelden bile bu kadar sürede herkesin çıkmasının mümkün olduğu belirtildi.
Mağdur avukatlarından Seda Yıldız, otelde konaklayanlardan önce kurtarılmaya çalışılan arabaların, patronlara ait olduğunu düşündüklerini belirtti. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et